Fodrász vagy? Amennyiben szeretnéd, hogy területi képviselőnk felkeressen, kattints ide!

Szakmai kérdés esetén hívj minket:

+36 30 273 2847

Blog

Klóros víz vs. Karbon9 Medencevédő olaj 1:10

Klóros víz vs. Karbon9 Medencevédő olaj 1:10

Habár még tart a strandszezon az ősz beköszöntével az úszás szerelmesei a tavak és a tenger helyett lassan ismét birtokba veszik az uszodákat. Sok úszó, műugró, vízilabdázó, szinkronúszó nap mint nap sportol a medencében és küzd azzal a problémával, hogy a gyakori hajmosástól zsíros és töredezett lesz a haj. Ha viszont nem mossuk meg alaposan úszás után akkor elgyengül, a hosszú haj ráadásul kezelhetetlen is lesz.

Fertőtlenít és roncsol

Nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy a legfőbb probléma a klór, ami a medencékben úszók egészségvédelmét szolgálja fertőtlenítő hatásával. A vegyület egyrészt meggátolja a mikroorganizmusok növekedését másrészt megsemmisíti őket. Vagyis a klór reakcióba lép minden szerves anyaggal, ami csak a vízben előfordul.
Bizony, a haj is egyike ezeknek a “szerves” anyagoknak ezért a klórsav durva támadást intéz ellene is. Habár a hajnak meg van a maga fegyvere a klór ellen, az sajnos huzamosabb idő után csatát veszít. A hajszálat az elejétől a végéig faggyú borítja és tölti ki, ami normális körülmények között elegendő ahhoz, hogy megvédje a hajat, és megőrizze hidratált állapotát. Azonban, ha heti többször merítjük klóros vízbe a hajkoronát, a faggyú képtelen felvenni a harcot.

Amint a haj kapcsolatba kerül a medence vizével, a klór feloldja a haj természetes faggyú védőrétegét. Ennek hatására a haj kevésbé lesz fényes, erőtlennek és szárazabbnak hat, mint általában. Ha ez sokszor megismétlődik, a haj minősége romlik, végei töredezni kezdenek. Mivel a klórnak ráadásul rendkívül nagy a vízelvonó hatása, így nem csoda, hogy durva tapintásúvá válnak a tincsek.

Ráadásul fakít és gyengít is...

A faggyú nem az egyetlen, ami megsínyli a klóros víz nyaldosását, hiszen ez a vegyszer teljesen átrendezheti a haj szerkezetét. Amint a hajban található keratinnal reakcióba lép a klór, és kémiai kötést alkot a fehérjével, a sérült molekulák vízben oldódóvá válnak.
Ennek következtében a hajban lévő protein óhatatlanul legyengül vagyis a hajszálak elvékonyodnak és gyengék lesznek.

Még egy rossz hír: a klórt nem véletlenül használják a papírgyártásban fehérítésre. Ezt az
“áldásos” hatást a hajszerkezeten is képes kifejteni, mivel a klór reakcióba lép a haj színét adó melaninnel. Ha a klór megköti a melanint, a keratin az eredeti, jellegtelen színét nyeri vissza vagyis a haj lassan, de biztosan egyre fakóbb, majd szinte ősz lesz.  A folyamatot tovább gyorsítja a kémiai szőkítés, mivel a hajban található vegyi anyagokkal a klór hamarabb lép reakcióba.

Mit tehetsz a klór ellen?

  1. Úszás előtt öblítsd le a hajad tiszta, klórmentes vízzel. A hajszerkezet ugyanis olyan, mint egy szivacs:  ha elég vizes, már nem képes több vizet magába szívni. Így elérheted, hogy a hajszál nem a durván klóros vízzel szívja tele magát.
  2. Használj klórozott víz elleni hajvédő termékeket! Az olasz úszósport kedvenc márkája nem véletlenül az ECHOSLINE. A Karbon9 család Medence és napvédő olaja verhetetlen, ha a klór elleni küzdelemről van szó. 8 gyógynövény kivonata és az aktív szén hatásosan véd a klór roncsoló hatásaitól.
  3. Ha nem is lehet 100%-ban megakadályozni vele, de hatékonyan csökkenthető a klóros víz és a haj érintkezése egy jóminőségű úszósapkával.
  4. Úszás után azonnal öblítsd le a hajat klórmentes vízzel. Ezt követően használd a Karbon9 sampont hajmosáshoz, ami természetes összetevőinek köszönhetően ápol, az aktív szén pedig magába szívja a hajat roncsoló anyagokat.

+1 A hajszárítózás és a meleg levegővel történő egyéb hajformázás tovább károsíthatja a hajszálak legfelső védőrétegét. Úszás után a hajszárítót mindig a legkisebb hőfokozaton használd!

Karbon9 család Medence és napvédő olaj
Karbon9 sampon